Allt du behöver veta om OVK-besiktning

03 juli 2024 Veronica Urena

editorial

Obligatorisk ventilationskontroll, eller OVK besiktning, är en viktig insats för att säkerställa ett gott inomhusklimat och verksamheternas energieffektivitet. Det är en lagstadgad kontroll som måste utföras regelbundet i alla byggnader. Med ökad medvetenhet om inomhusmiljöns påverkan på vår hälsa och miljön, har vikten av korrekt fungerande ventilationssystem blivit allt mer uppmärksammad. I denna artikel ger vi dig en grundlig genomgång av vad OVK-besiktning innebär, dess vikt, regelverk, samt hur och när den ska utföras.

Vad är en OVK-besiktning?

OVK-besiktning står för Obligatorisk Ventilationskontroll, och är en lagstadgad teknisk kontroll av byggnaders ventilationssystem. Syftet med kontrollen är att försäkra att ventilationssystemen fungerar som de ska och att de lever upp till de krav som finns för god inomhusmiljö. I Sverige infördes kravet på OVK i Byggnadslagstiftningen 1991, som en del av landets strävan att spara energi och bevaka hälsan hos de personer som vistas i byggnaderna.

OVK-besiktningen skall utföras av en certifierad kontrollant och omfattar inspektion av ventilationssystemet, mätning av luftflöden och kontroll av att systemen är rätt inställda samt underhållna. Kontrollanten ska också bedöma om underlag för drift och skötsel samt instruktioner för användningen av ventilationen finns tillgängliga.

När och hur ofta ska OVK utföras?

Frekvensen för OVK-besiktning varierar beroende på typen av byggnad och dess användning. För nybyggda fastigheter ska den första besiktningen ske inom två år från det att byggnaden har tagits i bruk. Därefter är det vanligtvis krav på att genomföra en ny OVK-besiktning vart tredje till sjätte år för de flesta typer av byggnader. Dock kan frekvensen vara högre för byggnader med stor publik genomströmning, som skolor och köpcentrum, där kontrollerna ska ske vartannat år.

För bostadsrättsföreningar och flerbostadshus gäller särskilda regler och tidsintervall. Bostadsrättsföreningar ska ha genomfört en OVK-besiktning inom tio år från den första kontrollen eller från när byggnaden togs i bruk. Det är viktigt att hålla koll på dessa intervaller eftersom en försummad OVK-besiktning kan leda till sanktioner från myndigheterna.

ovk besiktning

Konsekvenser av att försumma OVK-besiktning

Att försumma sin OVK-besiktning kan få flera negativa konsekvenser. En ogenomförd eller underkänd OVK kan leda till att byggnadens ägare får förelägganden om att genomföra åtgärder för att åtgärda bristerna. Om dessa åtgärder inte genomförs kan det resultera i vite, vilket är en ekonomisk sanktion. Dessutom riskerar man som fastighetsägare att skapa en ohälsosam inomhusmiljö, där dålig luftkvalitet kan påverka de boendes hälsa negativt.

En fungerande ventilation är avgörande för att säkerställa en god arbetsmiljö eller boendemiljö. Dåligt ventilerade utrymmen kan leda till problem med fukt, mögel och radon, vilket i sin tur ökar risken för allergier, astma och andra hälsobesvär.

Fler nyheter